لیست اختراعات حسين گنجي دوست
در پايلوت ساخته شده حذف فلز سنگين سرب از فاضلاب و آبهاي آلوده با جاذب هاي خاكستر و خاك اره به صورت تركيبي براي اولين بار در جهان مورد بررسي قرار گرفت. فلز سرب در صنعت به خاطر خواص ويژه اي كه دارد مصارف فراواني پيدا كرده، از طرفي ورود سرب به محيط زيست خطرات جبران ناپذيري را به محيط زيست، انسان و تمامي موجودات وارد مي آورد. وجود سرب در فاخلاب شهري در موارد حاد باعث توقف فعاليت هاي بيولوژيكي سيستم هاي تصفيه اي مي گردد. آزمايش ها با غلظت هاي ) ۵٠ و 100 mg/I سرب و pH اوليه ۵ و همچنين براي بهينه سازي عمل جذب از سه جاذب تركيبي از دو جاذب فوق با نسبت هاي خاكستر به خاك 3/1 و 4/1 و 6/1 آزمايش ها انجام گرفت. آزمايش هاي ناپيوسته نيز براي تعيين پارامترهاي جذب سطحي صورت گرفت. نسبت بهينه جاذب ها براي حذف سرب در غلظت 50 ميليگرم بر ليتر 6/1 براي غلظت 100 ميلي گرم بر ليتر سرب اين نسبت 4/1 به دست آمد، نسبت هاي بهينه علاوه بر ميزان بالاي حذف سرب باعث افزايش زمان بهره برداري از ستون گرديده و سيستم را از نظر اقتصادي نيز بسيار مقرون به صرفه كرده است.راندمان حذف سرب با جاذب هاي تركيبي بيش از ٩٨ درصد در آزمايشات ستوني و در آزمايشات نا پيوسته ميزان 76 درصد توسط خاك اره و ٩٨ درصد توسط خاكستر به دست آمد.
در اختراع راكتور فتوكاتاليستي با پوشش نانو ذرات Tio2 بر سطح بتن براي تصفيه فاضلاب براي اولين بار در ايران و جهان از طراحي جديد براي تصفيه فاضلاب استفاده شده است. راكتور مورد استفاده از جنس پلكسي گلاس شامل مخزن ذخيره آلاينده به حجم تقريبي 40 ليتر و فضاي هوادهي به ميزان 10 ليتر است كه در ناحيه انجام فرايند فتوكاتاليستي با استفاده از 3 لامپ UV با توان 8 وات در فاصله 10 سانتي متري از بستر بتني ناميده مي شود. راندمان فرايند بار روشن كردن لامپ ها و ايجاد فرايند فتوكاتاليستي در مدت زمان 4 ساعت و در محدوده غلظت 500mg/L - و 25 از فاضلاب سنتزي ورودي حاوي فنل بيش از 80 درصد مي باشد. تصاوير SEM و آناليز EDAX نيز وجود نانو ذرات را پس از چند دوره بهره برداري در سطح بتن تاييد كرد. اختراع حاضر با توجه به مزاياي قابل توجه نسبت به ساير روش هاي تصفيه مي تواند زمينه را براي صنعتي شدن فرايندهاي متداول تصفيه فاضلاب فراهم نمايد.
پيشرفت تكنولوژي، رشد جوامع و در نتيجه افزايش مصرف، تجمع زباله به ويژه انواع پلاستيك ها را در بر داشته است. تجمع اين مواد سخت تجزيه پذير كه گاها تا 800 سال در طبيعت باقي مي مانند، به عنوان يك مسئله جهاني مطرح شده است. تاكنون تعداد زيادي از پلاستيك هاي قابل تجزيه در جهان توليد شده كه با محيط زيست سازگار مي باشند ولي توليد انبوه آنها به علت عواملي چون بالا بردن نسبي قيمت سوبسترا و پايين بودن ميزان توليد به صورت محدود انجام شده و باعث عدم رقابت اين گروه از پليمرها با پلاستيك ها شده است. از ميان پلاستيك هاي قابل تجزيه گروهي تحت عنوان PHAs به علت قابليت تجزيه پذيري كامل و پايين بودن هزينه توليد بيشتر مورد توجه قرار گرفته اند. اين تركيبات توسط ميكروارگانيسم هاي هوازي، غيرهوازي و دوزيستي قابل تجزيه بوده و به CO2 و بخارات اب تبديل مي گردند. از مزاياي اختراع مذكور توليد پليمر صد درصد زيست تخريب پذير، كاهش حجم لجن مازاد تصفيه خانه، كم بودن هزينه توليد پليمر با فاضلاب شهري و لجن تصفيه خانه و توليد پلاستيك هاي زيست تخريب پذير را مي توان نام برد.
يك روش پيشرفته جديد در تصفيه فاضلاب استفاده از فناوري لجن گرانوله هوازي مي باشد. هدف اوليه از ساخت بيوراكتورها ايجاد شرايط زيست محيطي مناسب براي ميكروارگانيسم ها جهت انجام واكنش هاي مورد نياز به صورت بهينه مي باشد. راكتور SBAR نوعي از راكتور به منظور پروسه هاي بيولوژيكي هوازي است ولي به علت ساختار ظاهري و ارتفاع زياد آن در مقايسه با قطر، داراي مشكلات اجرايي مي باشد. به منظور بررسي گرانول سازي و رفع اين مشكل ساختاري ، طرح جديدي از راكتور SBAR ابداع و مورد آزمايش قرار گرفت كه نتايج مطلوبي از لحاظ گرانول سازي و راندمان تصفيه فاضلاب به همراه داشت. اين سيستم جديد تقريبا به صورت جعبه مستطيلي بوده و مشكل اجرايي از لحاظ ساختار راكتورهاي قديمي يعني استوانه اي را ندارد. همچنين از لحاظ شكل ظاهري و فضاي اشغال شده توسط راكتور ساختار جديد كوچكتر و كم حجم تر مي باشد.
در اختراع طراحي راكتور بيوفيلمي با بستر متحرك براي تصفيه فاضلاب هاي سخت تجزيه پذير براي اولين بار در ايران و جهان طراحي جديد از راكتور بيوفيلمي با بستر متحرك كه راكتوري بيولوژيكي است براي تصفيه فاضلاب هاي سخت تجزيه پذير استفاده شده است. راكتور مورد استفاده از جنس پلكسي گلاس به حجم مفيد ۵ ليتر، ضخامت ديواره ۴ ميليمتر، قطر داخلي 10 ميليمتر و ارتفاع ٧٠ سانتيمتر است. تعداد شيرها راكتور ۵ عدد و فاصله شيرهاي نمونه گيري از هم در فواصل مساوي cm 55/12 و فاصله شيرهاي تحتاني و فوقاني از پايين و بالاي راكتور cm 10 است. در اين راكتور زمان ماند با توجه به نوع آلاينده مدنظر از ٨ تا ٩٢ ساعت انتخاب مي گردد. تزريق اكسيژن براي تامين اكسيژن محلول واكنش بيولوژيكي و نيز ايجاد اختلاط كامل در سراسر بيوراكتور صورت مي گيرد كه جهت رفع هر دو نياز ميزان غلظت اكسيژن بين mg/L 5/3- 3 مناسب است. تنظيم ساير شرايط محيطي بر اساس شرايط معمول و طبيعي كافي است. براي تصفيه فاضلاب هاي سخت تجزيه پذير در اين راكتور مي توان از بذر ميكروبي تهيه شده از تصفيه خانه هاي فاضلاب شهري استفاده نمود. اختراع حاضر با توجه به مزاياي قابل توجه نسبت به ساير روش هاي تصفيه توانايي صنعتي شدن را داراست.
موارد یافت شده: 6